BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.300,89
YAZARLAR

Yurt dışı borçlanmasında aman dikkat!

BERLİN’den okurumuz Ali Öztürk soruyor: “Bünyamin bey, Almanya’da 28 yıldır çalışıyorum. Burada emeklilik için 66 yaşına gelmem gerekiyor, daha çok yılım var.

BERLİN’den okurumuz Ali Öztürk soruyor: “Bünyamin bey, Almanya’da 28 yıldır çalışıyorum. Burada emeklilik için 66 yaşına gelmem gerekiyor, daha çok yılım var. Ama Türkiye’de eskiden bir Bağ-Kur başlangıcım vardı, dükkân açmıştım otuz yıl önce. Ekte bu bilgilerimi gönderiyorum. Şimdi Türkiye’den emekli olmak istiyorum ödeyip. Bunu nasıl yapmam lazım? Türkiye’den muhasebeci sigortalı göstermeli önce diyorlar, sonra borçlanma yapabiliyor muşum. Doğru mu? Nasıl emekli olurum?”

Sayın okurum, sizin gibi yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız borçlanma yaparak emekli olma hakkına sahip.

Buna “yurtdışı borçlanması” diyoruz.

Yurtdışı borçlanması SGK’nın en avantajlı borçlanması!

Yurtdışında yaşayan kadınlar çalışsın çalışmasın yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanıp emekli olma hakkına sahip. Yurtdışında yaşayan erkekler ise yurtdışındaki çalıştıkları günleri ve çalışmaları arasında bir yıla kadar işsiz geçen günlerini borçlanıp SGK’ya ödeyerek emekli olabiliyorlar.

Yani gurbetçiler için emeklilik epey kolay..

Ama bu işin çok dikkat edilmesi gereken bir bit yeniği var… Yurtdışı borçlanması için “sahte sigortalı” olmamalısınız, yoksa emekli olamazsınız, emekli olsanız bile yapılacak bir müfettiş/denetmen incelemesinde emekliliğiniz yanar.

Ayrıntılı olarak açıklayalım…

YURT DIŞI BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Yurtdışı borçlanması ülkemizde 3201 sayılı Kanun uyarınca uygulanan bir hak.

Yurtdışında çalışan erkekler bulundukları ülke sosyal güvenlik mevzuatına göre sigortalı çalıştıkları süreleri, bu sigortalılık süreleri sonunda veya arasında bir yıla kadar çalışmadıkları süreleri borçlanabiliyor.

Yurtdışında bulunan kadınlar ise ister evli olsun ister olmasın yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini (buna çalıştıkları süreler de dâhil) borçlanarak emekli olabiliyor.

Yani yurtdışındaki kadınlar yurtdışında bulunan tüm sürelerini borçlanabiliyor…

Yani çok avantajlı…

Borçlanmaya yaparak emekli olacak kişinin sonradan Türk vatandaşlığından çıkması önemli değil, yalnızca borçlanılacak sürede Türk vatandaşı olması yetiyor. Çifte vatandaşlar ise Türk vatandaşı olarak kabul ediliyor.

BORÇLANMA İÇİN SİGORTALI OLMAK ŞART!

Ancak ülkemizde bir gün dahi olsa sigortalı olmak borçlanmanın şartlarından…

Şöyle açıklayalım:

Yurtdışına gitmeden önce yâda yurtdışında bulunduğunuz sürede ülkeye gelip bir gün dahi sigortalı olmuşsanız yurtdışı borçlanması hakkınız bulunuyor.

Peki, yurtdışına gitmeden önce Türkiye’de hiç sigortalılığı olmayanlar ne yapmalı?

Bunların borçlanma hakkı kazanabilmesi için ülkemize gelip bir gün dahi olsa sigortalı olması yani bir işverenin yanında çalışıp SGK’ya sigortalılığının bildirilmesi zorunlu. Yani yurtdışı borçlanması dilekçesini verdiğiniz günden önce bir gün dahi olsa sigortalı çalışmanız olmalı.

AVANTAJLI EMEKLİLİK İÇİN

Bir de 4/a (yani eski tabirle SSK) şartlarından emekli olmak isteyenler var.

Normal koşullarda borçlanmalar son sigortalılık statüsü ne ise ona sayılıyor… Sizin gibi Türkiye’deki başlangıcı 4/b (eski tabirle Bağ-Kur) olanların borçlanması o statüye sayılmakta…

Bunun dezavantajı var. Zira 4/b maaşı daha düşük, daha fazla ödemek gerekiyor…

Bunu engellemek isteyen kişilerin Türkiye’ye gelip bir gün de olsa bir işyerinde sigortalı çalışmalı, SGK’ya bildirilmeli…

Sigortalı Gösterilene Sahte Sigortalıdır!

İşte dananın kuyruğu da burada kopuyor…

Türkiye’de hiçbir sigorta numarası olmayanlar (yani daha önce hiç sigortalı olmamış olanlar) borçlanma hakkı kazanmak için hizmete ihtiyaç duyuyor. Bu gibi kişiler başta muhasebeci, mali müşavir gibi meslek mensupları olmak üzere çeşitli kesimlerce hiç çalışmadan “sigortalı gösteriliyor.”

Ülkemiz mevzuatına göre bir işyerinde fiilen çalışmadan kâğıt üzerinde SGK’ya “sigortalı bildirilmek” ise tam adıyla sahte sigortalılık.

Oysa yurtdışı borçlanması hakkı kazanmak için sahte sigortalı değil, gerçek sigortalı olmak gerekiyor…

Sahte sigortalı olanlar kâğıt üzerinde yurtdışı borçlanması yapıp emekli olma hakkını elde etse de gerçekte bu hakka sahip değiller.

MÜFETTİŞLER SİZİ İNCELER

SGK sırf yurtdışı borçlanması yapabilmek için “sigortalı gösterilen” yani sahte sigortalı olanları mercek altına alıyor.

Bunlardan bazıları hiç ülkemize giriş yapmadan (yani yurtdışında iken) sigortalı bildiriliyorlar.

Bazıları ise ülkeye giriş yapıyor ama daha sigortalı çalıştığı görülürken yurtdışına çıkıyor. Örneğin ülkede on beş gün sigortalı görünürken çalışmasının onuncu gününde yurtdışına çıkmış oluyor.

İşte bu şekilde kâğıt üzerinde çalışırken aslında gerçekte ülke dışında olanları SGK Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurtdışı giriş-çıkış kayıtlarından tespit ediyor.

Sahte sigortalı olanlar müfettiş/denetmen incelemesine giriyor. Eğer çalışmalarının sahte olduğu ortaya çıkarsa da hem yurtdışı borçlanma hakları hem de eğer oldularsa emeklilikleri yanıyor.

GERÇEKTEN ÇALIŞMANIZ GEREKİYOR...

Peki, ne yapmak gerek?

Yurtdışı borçlanması hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın yapması gereken şey “sahte sigortalı” değil “gerçek sigortalı” olmaları.

Yani yurda kesin dönüş yapmamış olsalar (yani halen yurtdışında yaşıyor olsalar) bile ülkeye gelip en azından bir gün sigortalı olarak bir işyerinde fiilen/gerçekten çalışmaları.

Keza bu fiilen/gerçekten çalışma sırasında yurtdışına çıkış görünmemesi önemli. Yani örneğin ayın 1’i ile 30 Kasım 2015 arasında işyerinde çalışıyorlarsa Kasım ayı boyunca yurtdışı çıkışları olmamalı, sigortalı oldukları süre boyunca yurt içinde olmalılar.

Yoksa SGK incelemesine takılarak hem yurtdışı borçlanması hakkından hem de emeklilikten olabilirsiniz, bizden söylemesi…

---

Kıssadan Hisse

“Dünyada gerçek arkadaşlıktan daha kazançlı hiçbir şey yoktur.”

— Thomas Aquinas

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın tüm yazıları için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

Yorumlar