BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
İŞÇİ

Taşeron işçilere bayram müjdesi

TÜRK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul taşeron işçilere bayramdan önce ödeme yapılacağını açıkladı.

TÜRK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve taşeron işçilerle görüştü.

Taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi farklarının ödenmesini istedi. Yurdakul, daha sonra Başkan Ümit Uysal'la görüşerek bayram öncesi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) maddeleri gereği taşeron işçiye ödeme yapılacağının sözünü aldığı açıkladı.

TAŞERON İŞÇİ NE ZAMAN KADROYA GEÇECEK?

Taşeron işçilerin dört gözle beklediği kadro haberi ne zaman gelecek? Taşeron işçilerin kadroya geçilmesi ile ilgili çalışma 2016 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak. İşte taşeron işçilerin kadrosu hakkında ayrıntılı bilgi.

Binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro için çalışmalar hız kazandı. Yapılan açıklamalar ve son gelişmeler ışığında taşeron işçilere kadro çalışmasında sona gelindiği konuşuluyor.

Yaklaşık 720 bin taşeronun kadroya alınmasıyla ilgili çalışma her geçen gün netlik kazanıyor. Buna göre, 1 Kasım tarihi sonrası da dahil olmak, kamu kurumlarında taşeron olarak işe giren bütün çalışanlara kadro yolu açılacak. Emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise kapsam dışı kalacak. Halen taşeron olarak çalışanların tamamı yaşlarına bakılmaksızın kadroya alınması bekleniyor. Ancak, yeni işe girecek olan taşeronlar için yaş sınırı getirileceği belirtiliyor. Bu kişilere için uygulanacak sınırının hangi yaş olacağı konusu henüz netleşmedi.


 
TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇERKEN TARİHE BAKILACAK MI?

Kamu kurumlarında taşeron olarak görev yapan işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. İlgili Bakanlıklardan edinilen bilgiye göre taşeronların kadroya alınacağının açıklandığı 1 Kasım tarihinden önce işe girip girmediğine bakılmaksızın, kamuda görevli bütün taşeronlara kadro yolu açılıyor. Taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, “Üzerinde çalıştığımız sistem uygulamaya girerse, kadroya alınacak taşeron işçilerde1 Kasım veya 5 Kasım ayrımı olmayacak” dedi.


 
YAŞ SINIRI OLMAYACAK
 
Edinilen bilgiye göre, emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı bırakılacak ve bu kişilere kadro verilmeyecek. Halen taşeron olarak çalışmakta olan kişiler için kadroya geçişte yaş sınırı uygulaması olmayacak. Bu kişiler kadroya alındıktan sonra, emeklilik yaşına kadar kamuda kadrolu olarak çalışacaklar ve yaşları geldiğinde emekli edilecekler. Ancak, taşeron olarak yeni işe girecek olan işçilerin kamuda kadroya geçişlerinde, yaş sınırı uygulanacak. Bu sınırın kaç yaş olacağına konusu ise henüz netleşmedi.
 
BELEDİYE AYAĞI HENÜZ NET DEĞİL
 
Yetkililer çalışmanın hızla devam ettiğini ancak belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistemin henüz netlik kazanmadığını kaydetti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

KADROYA KADEMELİ GEÇİŞ
 
İşe alım sisteminin değiştiğini, başka bir sistemin başladığını ifade eden yetkililer, kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacağını belirtti. Personel ihtiyacı olan kamu kurumu ilave talepte bulunabileceği ifade edilirken, bu ek personel talebinin taşeron firma yerine Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığıtarafından karşılanacağı belirtildi. Bu tarz kadroya alımların kademeli de olsa sürekli olacağı kaydedildi.


 
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL'IN AÇIKLAMALARI
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine ilişkin, “Çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında açıklama yapacağız” dedi.
 
Çorum’u ziyaret eden Ağbal, kentle ilgili brifing aldı. Naci Ağbal, Çorum’un bölgesinde sanayileşme anlamında kendisini ispat  etmiş, kalkınmaya örnek teşkil eden bir kent olduğunu kaydetti.
 
 Bir gazetecinin taşeron işçilerin kamuda istihdamıyla ilgili  gelişmeleri sorması üzerine, Bakan Ağbal, hükümet olarak taşeron çalışanlarla ilgili seçim beyannamesinde bir çalışma ve düzenleme yapılacağını açıkladıklarını  bildirdi. Ağbal, şöyle konuştu:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu  çalışmaları yürütüyoruz. Şu aşamada, özellikle bu uygulamanın yapılacağı bazı bakanlıklarla ve mahalli idarelerle içeriği ve şekli konusunda teknik detayları çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu çalışma ortaya çıktığı zaman her bakımdan tamam olsun, Hem çalışanlarımız bakımından istedikleri sonuç elde edilsin hem de  kamu hizmetlerinin sunumunda yeni getirdiğimiz istihdam modeli katkı versin. Onun için çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında inşallah bittiğinde Sayın Başbakanımız da bizler de açıklama yapacağız.”  
 
HAK KAYBI OLMAYACAK
 
Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerin de kamuya alınabileceği ifade ediliyor. Çalışmanın genişlemesiyle kamuya alınacak toplam taşeron sayısı 900 bini bulacak. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının son şeklini vermedikleri çalışmaya yönelik aynı işi yapanların farklı ücret almaları nedeniyle maaş adaletsizliğine yol açabileceğine yönelik eleştiri yapılıyor. Star'ın haberine göre, taslağın son halinde veya Meclis sürecinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanların da düzenlemeye dahil edilmemesi halinde kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak. Kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak. Kapsama giren personelin, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunması gerekiyor. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra güvenlik araştırmaları yapılacak.
 
3 YILLIK SÖZLEŞME VE SINAV ŞARTI
 
Kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR