BIST 9.929
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.440,09
İŞÇİ

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi? İşte cevabı...

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı, özellikle fon tartışmalarıyla birlikte gündemdeki yoğun yerini koruyor. Star gazetesi yazarı Resul Kurt kıdem tazminatı ile ilgili kafa karıştıran sorulara açıklık getirdi.

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatında 10 yıllık zaman aşımı süresi vardır. Bu da anlaşmazlıkların çözümünde büyük sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle son günlerde istifa edenlerin kıdem tazminatı alıp almayacakları tartışılıyor. Uygulama da esasen istifa edenler kıdem tazminatına hak kazanamazken, 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyenler kıdem tazminatı alabilmektedir.

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır.

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

1475 sayılı İş Kanunu, ödenecek kıdem tazminatının bir yıllık miktarını en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen bir yıllık emeklilik ikramiyesi tutarı ile sınırlandırmıştır. Memur maaş katsayısına bağlı olan kıdem tazminatı tavan oranı sürekli değişmektedir. 1/1/2016 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı olan 4.092,53 TL’nin üzerinde ücret alınması halinde en fazla her bir yıllık çalışması için bu tutar üzerinde kıdem tazminatı ödenebilecektir.