BIST 9.566
DOLAR 32,47
EURO 34,55
ALTIN 2.472,61
İŞÇİ

Hangi taşeron işçiler kadroya alınacak?

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın geçtiğimiz haftalarda '150 bin taşeron işçiye kadro geliyor' açıklaması yaptı. Peki bu işçiler nasıl tespit edilecek? İşte detaylar...

Taşeron işçiye kadro müjdesi geçtiğimiz haftalarda geldi. 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nda yer alan kadro hangi işçilere uygulanacak? İşte detaylar...

Sabah'ta yer alan habere göre; taşeron işçi sistemine son ve büyük bir neşter önümüzdeki ay vurulacak. İlk neşter 2014 yılındaki torba yasayla vurulmuş ve bu işçilerin özlük hakları güvence haline gelmişti.

KADRO NEYE GÖRE YAPILACAK?

Maliye Bakanı Naci Ağbal 21 Mart'tan önce taslağın yasa haline geleceğini açıkladı. Ağbal'ın verdiği rakama göre 100-150 bin arasında taşeron işçi kamu personeli olacak. Peki kadro seçimi yapılırken neye göre tespit yapılacak?

KADROYU 'ASIL İŞ' BELİRLEYECEK

Burada kadroyu belirleyecek en önemli unsur 'asıl iş' olacak. Yani ilgili kamu kurumunun yaptığı hizmet ve yardımcı işler. Buna göre Bakanlar Kurulu kamu kurumlarına 'siz şu işi dışarıdan satın alabilirsiniz' diye izin verecek. Bu hizmet dışarıdan satın alınabilecek ve taşeron işçilere yaptırılabilecek. Bunun dışındaki işler kurumun asıl işi olacak ve kadrolu işçi çalışacak. Örneğin bir hastanenin asıl işi sağlık hizmeti. Hastaneye 'yemek hizmetini dışarıdan alabilirsiniz' denilecek. Böylece hastanenin yemekhanesinde taşeron işçi çalışacak. Ama hemşire taşeron olamayacak. 

TEMİZLİK VE GÜVENLİK TAŞERON FİRMALARA EMANET

Sistem devreye girdikten sonra taşeron yoluyla yapılacak hizmetler de azalmış olacak. Özellikle temizlik ve güvenlik işlerinin taşeron firmalar tarafından yürütülmeye devam etmesi bekleniyor. Bazı hassas kamu kurumlarında ise güvenliğin de kadrolu elemanlara verilmesi gündemde. Bazı kamu bankalarında bu sözleşmeler daha önce imzalanmıştı.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR