BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
İŞÇİ

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır, fazla mesai alma şartları nelerdir sorularına Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç bugünkü köşesinden detaylı bir yanıt verdi.

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır, fazla mesai alma şartları nelerdir sorularına Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç bugünkü köşesinden detaylı bir yanıt verdi. Cem Kılıç, haftada 45 saatten fazla çalışanların fazla mesai hakkı olduğunu yazdı. Uzun çalışma saatleri ile özel hayatın karşılaşmasında kazanan genelde ‘iş hayatı’ oluyor. Kişinin geçimini sağlamak için çoğunlukla tek geliri olan ücret, çalıştığı süreye göre belirleniyor. Çalışanlar daha çok kazanabilmek için daha fazla çalışıyor. İşveren de ek işçi istihdam etmek yerine kişileri daha fazla çalıştırarak, ilave istihdamın getirdiği yüklerden kurtulabiliyor.

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç, fazla mesai ücretine ilişkin kanunda yer alan düzenlemelere ilişkin bugün şunları yazdı: İş Kanunu, fazla çalışmayı haftada 45 saat üzerinde yapılan çalışmalar olarak tanımlıyor. Buna göre kişi haftada 45 saatin üzerinde çalışıyorsa ‘fazla çalışma’ yapmış oluyor.

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

Birçok işyerinde çalışanın 45 saati aşıp aşmadığı haftalık olarak değerlendiriliyor, haftanın bitiminde 45 saat aşıldıysa aşılan süre kadar fazla çalışma doğuyor.

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

Fakat haftalık hesaplama zorunlu değil. İşçi ile işveren anlaşırlarsa ki, bu anlaşma genelde başta imzalanan sözleşmede onay şeklinde yer alır, denkleştirme uygulamasına başvurulabiliyor.