BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.490,96
MEMUR

Bunu yapan daha az vergi öder

Kiraya verdiğiniz evinize eşinizi tapuda ortak ederseniz, ödeyeceğiniz vergiyi azaltabilirsiniz. İşte ayrıntılar

Kiraya verdiğiniz eve eşinizi tapuda ortak ettiyseniz kira vergisini daha az ödeyeceksiniz. Çünkü herkes için 3 bin liralık istisna var. Böylece eşiniz ve siz 6 bin lira istisnadan yararlanabilirsiniz!

25 Mart akşamında beyan süresi sona erecek olan ve beyannamede hesaplanan vergisi de Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek olan kira vergisi, tapuda 'ortak' olan eşlere düşük vergi getiriyor. Çünkü bir eve eğer karı koca ortak ise vergi de aynı oranda bölünüp ödeniyor. Örneğin karı koca eve yüzde 50 oranında eşit ortaksa vergiyi de eşit paylaşıyorlar. Bu sırada bir de avantaj kazanıyorlar. Normalde evin vergisi ödenirken bir kez 3 bin liralık istisna uygulanacakken iki ayrı kişi vergiyi ödeyeceği için karı koca ayrı ayrı 3 bin liralık istisnadan yararlanacak. 3 bin lira yerine 6 bin liralık istisna kira gelirinden düşülerek vergi hesaplanacak. Konuyla ilgili vergi.com.tr uzmanının bir soruya verdiği yanıtta şu örnek yer alıyor: “Karı kocanın yüzde 50'şer hisseye sahip olduğu konutun kira geliri yıllık 48 bin TL olsun. Eşlerden her biri 24 bin TL kira geliri yıllık beyannamede beyan edecek ve her biri 3 bin TL istisna uygulayacaktır. Uygulanan istisna tutarı 6 bin TL olacak.” Erkek tapunun tamamını üstüne almakla kazançlı diyebilirsiniz, ancak yeni Medeni Kanun'da evlilik sırasında alınan mülke kadın da yarı yarıya otomatik ortak bu nedenle erkeğin kazancı yok.

PEŞİN ALDIĞIN KİRANIN VERGİSİNİ ÖDEME!

Peki kiracınız kirayı ödemiyorsa ne yapacaksınız? Kira geliri tahsil edilmedikçe yıllık beyanname ile beyan edilmez. Çünkü gayrimenkul sermaye iradında gelirin elde edilmesinde tahsil esası geçerlidir. Bu nedenle 2014 yılında tahsil etmediğiniz kira bedelini beyan etmenize gerek yok. Diğer yandan eğer gelecek yıllardaki kira gelirini de, örneğin 2014 yılının yanı sıra 2015 yılının kirasını da peşin almışsanız sadece 2014 yılı gelirini beyan edip vergi ödeyeceksiniz. Kalanını 2015 yılı geliri olarak 2016 Mart ayında beyan edeceksiniz.

RİSK ALMAYA DEĞER Mİ?
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinde kira geliri elde edenlere yönelik olarak “Risk almaya değmez!” başlıklı bir bölüm de oluşturuldu. Burada, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız bütün bilgilendirme ve uyarılarımıza rağmen beyanname vermeyen yaklaşık 100 bin mükellef, 5 katı vergi, faiz ve ceza ödemek zorunda kalmışlardır” diyerek mükellef uyarıldı.

YAŞLI VE ENGELLİYE EVDE HİZMET
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira geliri vergisi konusunda yaşlı ve engellilere evde hizmet verecek. GİB'den yapılan açıklamaya göre, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelliliği, yaşlılığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların, randevu almaları halinde, görevliler adreslerine giderek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olacak.

KİRA ZEYTİNYAĞI OLSA BİLE VERGİSİ VERİLECEK
vergi.com.tr internet sitesinde "Kiracım 1000 lira aylık kiranın son 4 ayını zeytinyağı olarak ödedi. Beyan edecek miyim?" sorusuna, “Zeytinyağı almak suretiyle tahsil ettiğiniz kira bedeli, Vergi Usul Kanunu’na göre emsal bedelle paraya çevrilir. Bu da beyan edilir” şeklinde yanıt verildi.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR