BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
GÜNCEL

65 yaş aylığı almak için 3 önemli şart

Sosyal güvencesi olmayan veya alma sürecinde bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı vermekte. 65 yaş aylığı almak için kişilerin hangi durumda olması gerektiği ve yaşlılık maaşı başvurusunda bulunmanın şartları nelerdir?

Sosyal güvencesi olmayan veya alma sürecinde bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı veriyor. Yaşlılık maaşı almanın yolu kolaylaştırıldı.

Yaşlılık maaşı almaya aday olan kişi daha önce ailesi ile beraber değerlendiriliyordu. Yeni düzenleme ile artık kişiler çocukları ile beraber değil sadece kendisi ve varsa eşi ile değerlendirilecek. 65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart var.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

İlk şart 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci olarak, 65 yaşını doldurmuş olan kişinin aylık alabilmesi için hiçbir sosyal güvencesi olmaması, yani emekli olmaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) dul veya yetim aylığı almaması ve herhangi bir işte çalışmaması gerekiyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor. Üçüncü şart, gelir. Kişi başına düşen gelir 423 liranın altındaysa maaş bağlanıyor.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

■ Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden Başvuru evraklarını alacak.
■ İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alacak.
■ Alınan belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.
■ SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.
■ 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.

PARA NEREYE YATIYOR?

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından, daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır.
Ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olmayıp sosyal yardım niteliğinde. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Üç ayda bir ödenen bu aylık 2017 itibarıyla 705 lira (aylık 235 lira) olarak uygulanacak.

BUNLARA DİKKAT!

1. Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına,
2. Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna
3. Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,
4. Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına,
5. Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

İŞLEM SIRASINA GÖRE

Aylık bağlama işlemleri, Mal müdürlükleri/ Defterdarlıklar tarafından tüm belgelerin eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılıyor. Eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemleri uzuyor.

sgk
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR