BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.487,89
MEMUR

2016 doğum izni kaç gün işte doğum izni süresi

'Doğum izni 2016 kaç gün ve süresi ne kadar' soruus çalışan annelerin kafasında soru işareti doğurdu... İşte her yönüyle 2016 doğum izni süresi...

Doğum izni süresi anneliğin tadını çıkarırken aynı zamanada doğum sonrasında dinlenen kadınlar içinbüyük önem taşıyor. Peki torba yasa ile birlikte içeriği genişletilip yeniden düzenlenen doğum izni 2016'da kaç gün oldu doğum izni süresi ne kadar? Doğum izni aynı zamanda evlat edinen memurları da kapsıyor...

Doğum izni 2016 yılı içerisinde çocuk ilköğretim çağına gelip de okula başladığı tarihe kadar kullanılabilmesinin yanı sıra evlat edinilen çocuklar için memurlara da izin verilmesini sağlıyor. Çalışan kadınları sevindiren haber doğum izni kaç gün oldu sorularının sorulmasına neden oldu.

EVLAT EDİNEN AİLELERE MÜJDE DOĞUM İZNİ ONLARI DA KAPSIYOR!

Eylem planı çerçevesince yapılan yeniliklerle birlikte değişen koşullar Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Anneler artık doğum izni ile çocuklarıyla daha çok vakit geçirip sosyal haklardan da faydalanabilecek. Örneğin bir çocuğu evlat edinen memur baba ve anne ilkokula başlanılan süreyi takiben normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabiliyor. Doğum izni ile annelerin yarı zamanlı çalışmaların da, mali hakların ödemelerinin de yarısı yapılacak. Sigorta primine göre esas aylık kazanç ya da emekli aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli aylık tutarı ödenecek. Fakat bunlar gss primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde değişiklik yapılmadan sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödemesi yapılacak.

2016 DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?

Doğum parası ile birlikte doğum izni de geldi. Çalışan ve doğum yapan memur anneler için çalışma koşulları yeniden düzenlendi. Doğum izni kaç gün sorusu da bu yüzden merak ediliyordu. Doğum yapan anneler, ilk çocukta iki, ikinci çocukta dördüncü, üçüncü çocukta altı ay olmak üzere yarım çalışma ödeneği de verilecek. Eğer isterlerse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani beş yaşına kadar kısmi olarak çalışabilecek. Çalışan annenler maaşının yarısını iş yerinden, yarısını da İş-kur'dan alacak. Kamu görevlileri ve memurlar bu hakkı altı ay süre olarak kullanabilecek. Doğum izni kaç gün diye merak edenler için sadece beş gün ile sınırlı olmadığını belirtebiliriz, anneler dışında babalar da beş gün doğum izni kullanabilecek. Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: 'Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullanılabilecek. Ayrıca bunlara istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek. Doğum yapan memur doğum sonrası analık izin süresi sonunda yarım gün çalışabilecek. Bu sayede Memur-Sen olarak gündeme taşıdığımız taleplerimizden biri daha hayata geçecek.

DOĞUM İZNİ SÜRESİ
Doğum izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek ve ücretini tam alacak. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere birer ay ilave edilecek. Kamu görevlileri doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinde bulunabilecek. 657 sayılı kanuna eklenecek ek madde ile doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izin sürelerinin, eşi doğum yapan memur babalık izin sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun ilköğretime başladığı tarihe kadar haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilecek. Ancak, yarı zamanlı çalışmaya başlayan memura takip eden aybaşından itibaren mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin her ödeme unsurunun yarısı esas alınacak, genel sağlık sigorta primlerinin tamamı yatırılacak.' dedi. Doğum izni ssk bilgilerine göre anneler doğum yaptıktan sonra aylıksız izinde geçirdikleri her sene için ilerleme kademesi alabilecek olan anneler her üç sene de bir derece yükselmesi de alabilecek. Eğer çocukları ikiz olursa izin süreleri birer ay daha ekleniyor, bebeğin engelli doğması durumunda yarım günlük çalışma on iki aya çıkartıldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR