BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
İŞ İLANLARI

10 bine yakın kişi işe alınacak yeni istihdam seferberliği

İstihdam Seferberliğini desteklediğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Denizcilik Eğitimi Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya, önemli açıklamalarda bulundu.

Yusuf Sertkaya, Cumhurbaşkanın istihdam seferberliğini şahsen ve firma olarak gönülden desteklediklerini belirterek, somut olarak rakamlarla 10 bine yakın gencimize denizde istihdam sağlayacak bir projenin ayrıntılarından bahsetti.

Yusuf Sertkaya bu projenin çok uzun zamandır çözüm bekleyen ve güncel bir sorun olan 3000 gt/ 3000 kwa gemi adamı istihdamı konusu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle bugün dünyada 30 binin üzerindezabit açığı vardır. Ülke olarak amacımız, bu açığın doldurulmasında en büyük payı almak olmalıdır. İdaremiz verilerine göre; güvertede 1005 adet kaptan, 1479 adet 1. zabit ve 3350 adet vardiya zabiti olmak üzere toplam 5827 zabit vardır. Aynı şekilde makine bölümünde de 1116 başmakinist, 987 2. makinist ve 2834 makine zabiti olmak üzere toplam 4937 makine zabiti mevcuttur”.

"ÜLKEMİZİN MADDİ KAYBI 250-300 MİLYON DOLARDIR”

Ekol ve Akademi Denizcilik Genel Müdürü Yusuf Sertkaya; küçük tonaj yani koster olarak kabul edilen gemilerin sayısının, Türk bayraklı olanlar için 300 civarında olduğunu vurgulayarak, “Bu gemilerin zabit sayıları da makine+güverte ortalama 6 zabit bulundurduklarını kabul edersek, toplamda 1800 zabit için iş imkanı mümkündür” dedi. Bu noktada yaklaşık 10.000 zabit potansiyeli olan insan kaynağımızın, yüzde 80 gibi bir oranının çalışacak gemi bulamamakta olduklarına dikkat çeken Sertkaya “Ayrıca bu oran her sene artmaktadır. Ancak bu zabitler istedikleri işlere girememekte, hatta staj bile yapamamaktadır. Dolayısıyla yetişmiş insan gücü heba olup gitmektedir. Ülkemizin maddi kaybı ise yıllık yaklaşık 250-300 milyon dolar civarındadır” şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI STANDARTLARA VE STCW’YE UYGUN ÇÖZÜM YOLU MEVCUT

Bu kaynakları ekonomiye kazandırmak zorunda olduğumuzu ifade eden Yusuf Sertkaya; istihdam seferberliğine sektör olarak katkı sağlamanın şart olduğunu belirtti. En pratik, uluslararası standartlara ve STCW’ye uygun çözümün makine ve vardiya zabitlerinde 3000 gtve 3000 kwa sınırlamasının kaldırılması olduğunu vurgulayan Sertkaya, “Bu çözüm uluslararası sözleşmelere uygundur. 3000 gt/3000 kwa yeterlilikle mezun olan zabitlerin uzakyolda çalışan her bayraklı gemide stajyer olarak kabul edilmesi ve sonrasında da 4. ve 3. kaptan/ 4. ve 3. mühendis olarak istihdamına müsaade edilmesi yolunun açılması gereklidir. Bu zabitlerin daha sonraki kariyer yükselişleri yine idarenin hizmet süreleri ve yeterlilik sınavları ile düzenlenebilir” dedi.

1276 ZABİTİ YARIN İSTİHDAMA KATMAYA HAZIRIZ

Yusuf Sertkaya, yapılacak bu düzenleme ile elde edeceğimiz kazanımları da şöyle sıraladı: “Günümüzde sektörün en önemli sorunlarından biri olan uzakyol 3. kaptan veya 3. mühendis bulunamaması sorunu çözülecek, iş bulamayan yakın yol yeterliliğine sahip zabitlere Türk ve yabancı bayraklı gemilerde iş imkanı sağlanacak, eğitimde kalitenin artışı ile daha kalifiye ve dünyada aranan zabitlerin yetişmesi sağlanacak ve ülkemizin insanı yine ülkemiz için çalışacak, öz kaynaklarımız değerlenmiş olacaktır”.Yusuf Sertkaya, “İdaremizin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması durumunda, İŞKUR’a bağlı olarak çalışan Ekol İnsan Kaynakları firmamız, 1276 zabiti hemen yarın istihdama katmaya hazırdır. Aksi takdirde bu boşluk yabancı gemi adamlarıyla karşılanmaya devam edecektir” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR